sport woman take intestine board in the

Behandelingen bij PDS 

PDS is niet altijd te genezen, maar een aantal behandelingen kan je helpen de PDS klachten te beheersen. Ook kunnen ze helpen om een aanval van PDS te voorkomen of de kans erop te verminderen.

Je hebt misschien nog nooit gehoord van hypnotherapie als behandeling voor gezondheidsproblemen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij PDS.  Darmgerichte therapie gebruikt hypnose of wel trance, dit is een aangenaam ontspannen en gefocuste staat, waarbij je vervolgens visualisaties en suggesties gebruikt om je hersen-darmverbinding te verbeteren. Het is één van de beste natuurlijke behandelingen bij PDS, zonder medicijnen, bijwerkingen en diëten.

 

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden zoals we bijvoorbeeld onze beenspieren aansturen. Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Wanneer je denkt aan lekker eten loopt het speeksel je in de mond. Vlinders in je buik als je verliefd bent, buikpijn of diarree wanneer je een spreekbeurt moet houden zijn hier voorbeelden van die iedereen wel herkent.

 

Darmgerichte hypnotherapie richt zich op de bron van het probleem: het behandelen van de té gevoelige zenuwen in de darm. Via de darm-hersenverbinding helpt darmgerichte therapie pijnsignalen verminderen en spijsverteringsprocessen herstellen.
Je leert met behulp van rustgevende beelden je maag-darmkanaal te beïnvloeden en beter te ontspannen. Deze aangename staat van ontspanning (trance) werkt met darmgerichte suggesties, oefeningen en visualisaties. Het helpt bij het verminderen van angst en depressieve gevoelens.

 

Wetenschappelijke studie toont aan dat darmgerichte hypnotherapie effectiever is als het low-FODMAP dieet in het verminderen van PDS symptomen. Ook op de lange termijn. Bij meer dan 85% van de mensen met PDS verminderen de klachten significant, zonder dieet, medicijnen of bijwerkingen.

 

Hypnotherapie bij PDS werkt door:

  • de gevoeligheid voor pijn in delen van de hersenen te verminderen

  • de signalen van de darm-hersenverbinding te herstellen

  • angst en depressie te verminderen, waardoor ook pijn vermindert

  • stress te verminderen.

 

Alternatieve behandelingen

- Vermijd voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte
- Verminderen van stress
- Pepermuntolie
- Beperk de inname van cafeïne/alcohol
- Warmte therapie
- Bewegen

Vader en zoon

"Het gaat uitstekend en beluister je lessen nog steeds meerdere keren per dag, vooral ademhaling is een van de favorieten. Ook de muziek is prachtig en neemt me helemaal samen met je stem mee in ontspanning".