Tarwe veld

Coeliakie - glutenintolerantie

Wat is Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte maakt je lichaam antistoffen tegen je eigen weefsels. In dit geval is het lichaam overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit wat in sommige granen voorkomt. (tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten.)
Wanneer het lichaam in aanraking komt met gluten, ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door deze ontstekingen beschadigt de darmslijmvlies, en wanneer dit langer duurt kunnen voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.

 

Hoe ontstaat coeliakie?

Coeliakie kan op elke leeftijd ontstaan. De precieze oorzaak is nog onbekend. Wel lijkt het dat erfelijkheid, virusinfecties en het microbioom een rol spelen.

 

Welke klachten horen bij coeliakie?

Klachten kunnen heel verschillend zijn. Sommige mensen hebben veel klachten en anderen niet. De klachten kunnen heel vaag en onduidelijk zijn. Het vermoeden is dat hierdoor veel mensen in Nederland rondlopen met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

Klachten die kunnen horen bij coeliakie:

  • aanhoudende diarree of juist verstopping

  • stinkende ontlasting

  • opgezette buik

  • gewichtsverlies of juist gewichtstoename

  • verminderde eetlust

  • buikpijn

  • vermoeidheid, ijzergebrek, slechte eetlust

Hoe wordt de diagnose gesteld

Coeliakie kan worden opgespoord door bloedonderzoek. Uit dit bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Bij volwassenen kan er ook een biopt uit het dunne darmslijmvlies onderzocht worden. 

 

Behandeling van coeliakie

Coeliakie geneest niet, en er zijn ook geen medicijnen. De behandeling bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Hierdoor zullen de klachten meestal verdwijnen. Het is een dieet wat heel strikt opgevolgd moet worden, een klein broodkruimeltje of onverwachte toevoeging van gluten aan een ander product kan (flinke) klachten veroorzaken.

Ons programma Je buik de baas kan ondersteunen bepaalde klachten wat te verminderen.

 

Vrouw op Podium

"Naast Coeliakie had ik PDS klachten welke mijn leven nogal beheersten. Hiervoor ben ik op aanraden van de huisarts bij Elja in behandeling gegaan. De oefeningen om te ontspannen en niet behulpzame gedachten los te laten heb ik als het meest waardevol ervaren. Mijn darmklachten zijn zo goed als verdwenen, wel zal ik door mijn Coeliakie op mijn eten moeten blijven letten".