MAAG-DARMSTELSEL

Het maag-darmstelsel ofwel spijsverteringskanaal is een stelsel van lichaamsholten en buizen die letterlijk "onze spijzen verteert". Met andere woorden, het voedsel wat wij eten wordt afgebroken tot voedingsstoffen die ons lichaam omzet in energie en bouwstoffen. Deze bouwstoffen worden gebruikt om te groeien, en om beschadigde cellen te vervangen. 

Voedsel dat we eten komt via onze mond en vervolgens de slokdarm terecht in onze maag. Daarna gaat het via de dunne darm, dikke darm naar de endeldarm. De onverteerbare voedselresten verlaten ons lichaam via de anus. Gemiddeld duurt de vertering van ons voedsel 24 tot 48 uur.

MOND

In onze mond kauwen we ons voedsel en wordt het vermengd met speeksel. Speeksel wordt aangemaakt in de speekselklieren in de mondholte, het bevat spijsverteringsenzymen die een begin maken met de vertering. Daarnaast maakt het het voedsel glad en smeuïg zodat het makkelijker doorgeslikt kan worden. Per dag wordt ruim een liter speeksel aangemaakt. Goed kauwen is belangrijk, het zorgt ervoor dat de voedselbrokken kleiner en toegankelijker worden voor de enzymen die in speeksel zitten.
Met behulp van de tong en slikken gaat het voedsel door de slokdarm richting de maag.

SLOKDARM

De slokdarm is een ongeveer 25 centimeter lange, gespierde buis die de mond met de maag verbindt. De slokdarm speelt geen rol bij de spijsvertering maar heeft alleen een transportfunctie. Het voedsel wordt door middel van samentrekken en ontspannen van spieren in de slokdarmwand naar beneden gebracht, de zogenoemde peristaltische bewegingen. Op de overgang van slokdarm naar maag zit een sluitspier, deze opent op het moment dat er voedsel door moet, en sluit daarna weer af. Hierdoor kan er (normaal gesproken) geen voedsel of maagsap terugstromen vanuit de maag naar de slokdarm.

MAAG

Leeg is de maag niet groter dan de hand van een volwassene. Maar omdat hij flexibel is kunnen we er toch een hele maaltijd in kwijt. Tijdens het eten rekt de maag steeds verder uit tot hij twee tot drie keer zo groot is worden. Dan zitten we vol.
Drie spierlagen laten de maag krachtig samentrekken en kneden daarbij het voedsel dat zich in de maagholte bevindt. Tijdens het kneden wordt de voedselbrij vermengd met spijsverteringssappen die worden afgescheiden door klieren in de maagwand. Per dag produceren ze 2,5 liter maagsap. Maagsap bevat zoutzuur dat in staat is om schadelijke bacteriën te doden. Zelf wordt de maagwand niet door het zuur aangetast omdat hij beschermd wordt door een slijmvlieslaag (mucosa), waarin stoffen zitten die zoutzuur neutraliseren.
Een warme maaltijd blijft gemiddeld 3 uur in de maag, wanneer we erg vet gegeten hebben dan heeft de maag meer tijd nodig.
Onderaan de maag zit een sluitspier die het voedsel in kleine porties doorgeeft aan de dunne darm.

DUNNE DARM

De dunne darm is ongeveer 5 meter lang, en bestaat uit drie delen:

  • de twaalfvingerige darm - deze is ongeveer twaalf vingerbreedtes lang. Hier worden spijsverteringssappen uit de alvleesklier en galblaas toegevoegd aan de voedselbrij.

  • de nuchtere darm is ongeveer twee meter lang

  • de kronkeldarm is ongeveer drie meter lang. Samen met de nuchtere darm zorgt hij voor het afbreken "verteren" van de voedingsstoffen en deze worden via de wand van de dunne darm opgenomen in het bloed. De wand van de dunne darm is sterkt geplooid en heeft kleine uitsteeksels, de darmvlokken of villi. Hierdoor ontstaat een oppervlakte van ongeveer een tennisveld, zodat voedingstoffen goed en snel kunnen worden opgenomen. De voedselbrij heeft ongeveer 4 - 8 uur nodig om de dunne darm te passeren.

DIKKE DARM

De dikke darm is anderhalve meter lang en ligt als een grote omgekeerde U in onze buik. Hier worden water en de laatste voedingsstoffen aan ons eten onttrokken, vooral water en zouten. Wat in de dikke darm terecht komt is eigenlijk afval waar de voorgaande spijsverteringsstations geen raad mee weten. Taaie vezels uit brood bijvoorbeeld, kunnen we niet zelf in onze maag of dunne darm afbreken. Bacteriën (darmflora) die in de dikke darm leven kunnen dat wel. Zij helpen ons bij het verwerken van de laatste overgebleven voedselresten. De meeste mensen ervaren klachten als prikkelbare darm en prikkelbare darm syndroom in de dikke darm.

ENDELDARM EN ANUS

De dikke darm eindigt in de endeldarm, hier wordt de ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer de endeldarm vol is krijgen we een seintje in onze hersenen, en aandrang om naar het toilet te gaan. De ontlasting verlaat ons lichaam via de anus. De anus bestaat uit twee krachtige kringspieren: de binnenste en buitenste sluitspier. De binnenste sluitspier spant/ontspant zich automatisch hier kunnen we geen controle op uitoefenen, de buitenste kringspier stelt ons in staat om de ontlasting op te houden tot we naar het toilet kunnen gaan.

LEVER, GALBLAAS EN ALVLEESKLIER

De lever, galblaas en alvleesklier produceren spijsverteringssappen die nodig zijn voor de spijsvertering.

  • De lever is een een groot en belangrijk orgaan. De lever maakt gal, dit is nodig voor de vertering van vetten. De lever kan voedingsstoffen omzetten in bouwstoffen en energie. Schadelijke stoffen worden door de lever onschadelijk gemaakt en afgevoerd met urine of ontlasting. De lever is een bijzonder orgaan, wanneer een deel van de lever wordt verwijderd kan het overgebleven (gezonde) deel weer uitgroeien tot een volwaardige lever.

  • De galblaas is de opslagplaats van de galvloeistof die gemaakt wordt in de lever. Als er vet eten in de maag aankomt krijgt de galblaas een seintje en de galblaas geeft gal af aan de dunne darm. De gal kan de vetten omzetten in kleinere druppeltjes opdat deze makkelijker te verteren zijn. We kunnen zonder galblaas leven, de lever blijft gal aanmaken en dit wordt dan gedurende de dag aan de dunne darm afgescheiden.

  • De alvleesklier produceert alvleeskliersap, dit is nodig voor de vertering van suikers, eiwitten en vetten. Daarnaast produceert de alvleesklier hormonen - insuline en glucagon - deze regelen de bloedsuikerspiegel.