woman-5941896_1920 - kopie_edited.jpg

Wat zijn de oorzaken van PDS? 

PDS is een functionele afwijking, dat wil zeggen dat het een aandoening is zonder fysiologische "meetbare" afwijking. De functie/werking van de darmen is verstoord. Wel is aangetoond dat de darmen van mensen met PDS gevoeliger zijn voor pijn dan bij mensen zonder PDS. Angst en spanning over lichamelijke afwijkingen kunnen op hun beurt spanning geven wat buikpijn kan doen toenemen.

De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Wel is de kennis over oorzaken en het ontstaan van PDS de laatste jaren toegenomen en wordt er veel onderzoek gedaan. Hoewel de oorzaak van PDS onduidelijk is, zijn er wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of aanblijven van de klachten:  

  • PDS te maken heeft met een fout in het stofje serotonine in je lichaam. Serotonine is een stofje dat een rol speelt in het samentrekken van je spieren. Bij PDS is er een stoornis in het samentrekken van je darmspieren, waardoor je darm te heftig reageert op voedsel, inspanning en hormoonwisselingen.

  • Bij PDS-patiënten niet alleen sprake is van abnormale verwerking van prikkels in het maag-darmkanaal, maar ook in de hersenen. Hierdoor ervaren mensen met PDS eerder pijn in het maag-darmkanaal dan andere mensen. 

  • PDS ontstaat als gevolg van een darminfectie, bijvoorbeeld door een voedselvergiftiging. Mensen geven bij de huisarts namelijk vaak aan dat hun darmklachten begonnen zijn na een darminfectie. Er is echter nog aanvullend onderzoek nodig om dit met zekerheid vast te stellen.    

  • Angst en stress zijn geen oorzaken van een spastische darm, maar kunnen wel je klachten verergeren. Angst om een ernstige ziekte te hebben, spanning op school/werk/gezin, gepest worden, etc. 

  • Door een voedselallergie kunnen je klachten erger worden, omdat het de spierbeweging in je dikke darm verstoort, waardoor je last krijgt van klachten als buikpijn en krampen. Echter een allergie op zich is geen reden tot PDS, het kan alleen de klachten erger maken.

  • Er zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen die last hebben van een prikkelbare darm. Jongvolwassenen hebben relatief vaker last van het spastische darm syndroom en vaak verdwijnen de klachten aan de darmen vanzelf wanneer de middelbare leeftijd bereikt wordt.  

 

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS te maken heeft met de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Onze hersenen en darmen staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen hersenen en darmen verloopt via ons zenuwstelsel. We kunnen dit niet bewust zelf sturen of beïnvloeden zoals we bijvoorbeeld onze beenspieren aansturen.

Het zenuwstelsel geeft voortdurend signalen van onze darm door naar onze hersenen en andersom. Hierdoor ervaren we bijvoorbeeld honger, misselijkheid, braken, aandrang voor ontlasting, maar ook buikpijn, diarree en verstopping. Wanneer je denkt aan lekker eten loopt het speeksel je in de mond. Vlinders in je buik als je verliefd bent, buikpijn of diarree wanneer je een spreekbeurt moet houden zijn hier voorbeelden van die iedereen wel herkent.

Meisje met gitaar

"Het gaat de goede kant op met mijn klachten.

Ik heb vorige week ijs geprobeerd en ik kreeg geen opgeblazen buik.

Sowieso zijn mijn darmen en maag rustiger dan voorheen. 

Ik ben erg tevreden"