Ervaringen 

Mevr. C. - PDS  (programma afgerond)

Mijn ervaring: 

Al jaren heb ik last van mijn buik. Zelfs zo dat iedereen om mij heen er ondertussen rekening mee ging houden. Ik had al wel eens gelezen over hypnotherapie maar vond dat ook wel eng. Toch maar eens de proefweek aangevraagd en die ene week gaf al een beetje rust. Dus gekozen voor het hele programma. Ik denk dat ik tot en met week 9 nog een heel aantal klachten had maar daarna ging het een heel stuk beter. Nu denk ik ook niet meer de hele tijd aan mijn buik. Ik ga gewoon ergens heen en dat gaat goed. Vooral het woord STOP gebruik ik veel. En dat helpt mij écht. Voor de zekerheid heb ik wel de gereedschapskist gekozen nog. Als extra steuntje voor een eventuele slechte dag.

Mevr. K. - PDS (3 weken bezig)

Het gaat gelukkig erg goed en ik merk dat ik steeds meer ontspan en minder buikklachten heb. De ene dag ligt het nog wel aan de oppervlakte, maar de volgende dag kan het ook totaal weg zijn. Ik heb iig van de feestdagen kunnen genieten en zonder stress kunnen eten!! 

 

Mevr. A. - PDS

Hoe heb ik de begeleiding ervaren? Als fantastisch!!! Een aanrader. Persoonlijke begeleiding en zorg op maat.

Veel bruikbare tips. Wc houding, ontspanningsoefening dmv tellen. De STOP methodiek. En de luisteropnames zijn heerlijk. Ik gebruik ze elke avond. En als ik eens onrustig ben trek ik mij ook even terug om er een te luisteren. Het helpt meteen. Hierna voel ik mij weer herboren.

Elja wekt en geeft vertrouwen. En is altijd bereikbaar voor hulp en advies. Geen 8.00 tot 17.00 mentaliteit. Het gaat verder dan alleen maar je therapeut zijn. Je krijgt het gevoel dat alles bespreekbaar is en niets gek is.

Ik kom zeker bij Elja terug.

Pijn, obstipatie, opgeblazenheid ik ben er vanaf!

Mevr. D. - PDS

Tijdens de therapie heb ik geleerd om mijn darmen bewust te ontspannen dat vond ik erg waardevol. Mijn darmen beheersen nog maar voor 5% mijn leven, en mijn klachten van pijn en opgeblazenheid zijn zo goed als weg. Ook kan ik weer meer voedingsmiddelen verdragen. Het was prettig, goede begeleiding. Ik had zeker het gevoel dat ze mij serieus heeft genomen. Rustig, luistert goed en heeft aandacht. 

Mevr. A. - PDS
Het heeft echt goed gewerkt, vooral die ontspanning oefeningen en de ademhaling. Ik kan zelfs weer melkproducten gebruiken zonder buikpijn te krijgen.

Mevr. E. - PDS

Ik ben enorm tevreden over de behandeling. Vooral de hypnosesessies waren erg rustgevend en effectief. Door de therapie ben ik anders tegen dingen aan gaan kijken en ben ik mijn lichaam en geest en de verbinding tussen die twee beter gaan begrepen. Dat was erg behulpzaam.

Ik heb de therapeute als erg competent en meelevend ervaren. Ik had het gevoel dat ze haar tips en oefeningen goed aan mijn behoeftes wist aan te passen, wat ik erg prettig vond. Ook vond ik dat ze mij veel uit kon leggen over prikkelbare darmsyndroom en relevante informatie voor het herstel heeft meegegeven. Ik had niet verwacht dat ik bijna geen last meer zou hebben van mijn darmen en ben erg gelukkig dat ik weet hoe ik hier in de toekomst mee om kan gaan, wanneer ik er weer last van zou krijgen.

Mevr. D. - PDS angst

 

Sinds ik met het programma bezig ben ervaar ik veel meer energie. Na een dag werken ben ik niet meer helemaal kapot en onderneem ik meer in de avond. Wanneer ik rustig ben, is mijn buik dat nu ook. Wanneer ik wel last heb van mijn buik, beïnvloedt dat niet meer de hele dag of meer dagen. Ik durf dus veel meer! 

 Wat voor mij echt een eyeopener was, is dat ik altijd keek naar mijn buik als 'het probleem', maar ik zie nu in dat mijn hersenen, mijn gedachten, zoveel invloed hebben. Ik merk dat ik door de jaren heen veel angsten heb gecreëerd en dat het doorwerkt naar mijn buik. Dat vind ik eigenlijk het moeilijkste, om dat patroon te doorbreken.  (mevr. is 3 weken bezig)

Google recensie
Door de hypnosesessies en de goede theoretische uitleg heb ik dit ervaren als een veelzijdige cursus als je darmklachten hebt. Onderwerpen zijn zoal; omgaan met gedachten en overtuigingen, stress en ontspanning in relatie tot je darmen, beweging, pijnprikkels en ademhaling, met een wetenschappelijke onderbouwing. Het heeft mij persoonlijk veel inzichten gebracht. Met sommige onderwerpen was ik zelf ook al bezig. Ik bemerkte dat wat herhaling en aanvullende tips mij goed deden. Ondanks dat het een online programma is voelt de ondersteuning van Elja en Herman en de vlotte reactie op vragen zeer persoonlijk. Nadat bij mij een ander medisch probleem was ontstaan waarvoor ik behandeling nodig had, heb ik ook veel steun aan het programma gehad. Daarbij kreeg ik ook nog een aanvullende hypno-sessies speciaal voor dit probleem, waarvoor nog steeds dank. Met mijn darmen gaat het langzaam beter. Ellen

"Hypnotherapie biedt een unieke oplossing voor het probleem PDS omdat het een breed scala aan pathofysiologische processen kan wijzigen om zo tot symptoombestrijding te komen".

Prof dr P. Whorwell MDL arts Manchester (UK)

Dr Whorwell.jpg

Mevr. J. - PDS

Jij hebt mij zo goed geholpen. Na 5 jaar PDS ben ik een ander mens geworden zegt mijn omgeving. Door een tip van een collega, die ook het programma had gevolgd, ben ik in december begonnen.  Die tip had op geen beter moment kunnen komen, ik was helemaal klaar met mijn darmen, ik had het gevoel dat die niet meer bij mijn lichaam hoorden en ik had geen vertrouwen meer in mijn lijf. Vooraf had ik nog vragen en twijfels, en die wist Elja goed te beantwoorden,  ik had direct een goed gevoel bij het programma. Online maar toch met hulp dichtbij want je was altijd bereikbaar via de app. De therapie en de luistersessies zijn fijn, aangenaam en zeer ontspannend. ik bemerkte al na een aantal dagen dat mijn pijn, mijn windjes en mijn opgeblazen gevoel al stukken minder werd, en dit heeft zich in de weken daarna gestaag doorgezet. Ik kan na 15 weken zeggen dat ik makkelijker kan poepen en ik ga regelmatiger naar naar het toilet. Nu heb ik nog nauwelijks nog last, en zodra ik last heb, dan luister ik naar je en doe mijn ademhaling oefening. Werkt perfect bij mij. Superblij!   

Mevr. M. - Crohn en PDS

Hoi Elja, ik ben nu een week en 1 dag bezig en merk echt al wel verschil! Ongelooflijk! Mijn stoelgang is anders, ik ben wat ‘rustiger’ en ben niet meer zo in m’n hoofd bezig met de wc! Ik verheug me iedere dag weer op een nieuwe hypnose want ze geven me echt ontspanning!​

Mevr. S. - PDS, diarree

Het gaat heel goed met me. De sessies vind ik heel prettig om te luisteren, ik word er heel ontspannen van. Ik vind het heel makkelijk om de dingen die je vertelt voor te stellen. Soms val ik zelfs in slaap aan het eind. Vandaag ben ik voor het eerst weer naar de supermarkt geweest (3 weken thuis na operatie – red.) en dat ging goed. Vroeger was ik er altijd benauwd en nerveus maar nu kon ik er gewoon zijn. Het is zo'n verschil met hoe ik hiervoor was. Als de telefoon ging of er kwam iemand op bezoek, dan zat ik meteen op de WC. Kortom ik ben heel blij dat ik jullie gevonden heb en ik heb er vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan.

Google recensie 

Ik heb het twaalf weken programma voor PDS gevolgd en dit heeft mij heel goed geholpen. Ik durf weer zonder zorgen op pad te gaan. De cursus biedt veel kennis over PDS, de dagelijkse online hypnotherapie sessies zijn effectief en de begeleiding vanuit het Medisch Hypnose Centrum is gedegen en professioneel. Petra

Mevr. M. - PDS, angst, burnout

Even een berichtje van mij... Het gaat goed met me. Ben al verschillende keren in de stad geweest en heb al sinds lange tijd niet zo veel meer ondernomen.. Jouw training heeft me absoluut de juiste duw gegeven. Het is heel fijn om eindelijk steeds meer verbetering te voelen. Mijn man en dochter vinden t natuurlijk ook fijn dat ik weer dingen kan ondernemen. Vooral voor mijn dochter vind ik t heerlijk!!

Het mooiste wat me gegeven is is dat ik nu echt diep van binnen voel dat ik alles in mij heb om een prachtige toekomst tegemoet te gaan... Stapje voor stapje. Het is het waardevol geweest en nogmaals dank voor je enthousiaste steun!

Hilde

Ik ben nu ongeveer 1 week bezig met het programma, ik ben enthousiast ik ben nog maar 1 week bezig maar voel nu al dat er dingen veranderen in positieve zin.

Ook de manier waarop jullie het programma aanbieden vind ik heel fijn.

Duidelijke informatie, niet te lang maar duidelijk.

Ik vind het ook fijn dat we een vidieocall hebben ingepland, stukje persoonlijk contact vind ik ook belangrijk.

Mevr. J. - Dyspepsie 3 weken bezig: 

Ik heb wat meer rust in mijn hoofd. Had minder een kort lontje.

De last na het eten is verschillend maar wordt minder.

Heb deze week bloemkool gegeten en er geen last van gehad? dat had ik al lang niet meer gehad.

Ook ben ik weer een keer naar de aqua joggen geweest dat is avonds vrij vroeg na de warme maaltijd, werd er de laatste tijd vaak erg misselijk. Nu ging dat goed. De informatie of lessen die er elke dag bij staan vind ik prettig.

 

Mevr. C. - colitis, PDS

Ik heb al ruim 50 jaar klachten, ben heel lang niet serieus genomen, en heb werkelijk al alles geprobeerd. Hypnotherapie kwam wel regelmatig voorbij, ik ben blij dat ik er nu aan begonnen ben. De sessies zijn heel prettig om af te luisteren. Die sessie waarbij er speciaal voor mij een drankje is om te herstellen heeft mij bijzonder geraakt. Ik merk dat ik mezelf nu toestemming kan geven om te herstellen Voor het eerst heb ik hoop dat mijn klachten worden opgelost. Afgelopen week voelde ik mij voor het eerst weer gelukkig, zelfs als ik het nu vertel word ik er nog emotioneel van. Het programma is heel goed opgebouwd, mijn complimenten. Door de jaren heen heb ik al heel veel therapieën gevolgd dus niet alles is nieuw, maar ik kan er nog steeds veel uit halen. Dus ik ben meer dan tevreden! 

Dhr. D. - PDS Pijn diarree

Ik vond de therapie super goed. Voornamelijk dat je je hand op de buik moet leggen en ontspannen. Elja is meelevend serieus en toont interesse. Ze leeft erg mee en denkt altijd mee met gepaste oplossingen.

 • Diarree van 9 naar 0

 • Pijn van 10 naar 1

 • Beïnvloeding leven van 100% naar 20%

 • Gestopt met roken

 • Van anderhalf jaar volledig thuis zitten, weer parttime aan het werk en kan weer op stap.  

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Dr. Marten Otten gastro-enteroloog - Medisch Centrum Veluwe

Dr M Otten.jpg

Mevr. D. - colitis ulcerosa

Mijn ontstekingswaarde is vorige week weer gemeten en blijkt weer net zo erg te zijn als vorig jaar. 1060 Vorig jaar moest ik toen zeker 30 keer per dag naar de wc rennen met dunnen diarree.  Dit is nu helemaal niet het geval. Ik denk dat dit voor een groot deel te danken is aan de hypnotherapie. Ik kan al veel beter los laten en mijn gedachten omzetten. 

Dankjewel daarvoor! 

Dhr. P. - PDS (75 jaar)

Het gaat goed met me, het dagelijks doen van de ontspanningssessie doet zeker wat met mij. Niet alleen wat PDS betreft, maar ook in algemene zin. Ik loop losser, het lijkt of mijn stem een beetje is gezakt en ik voer een aantal zaken met meer ontspanning uit. 

Mevr. A. - PDS
Het gaat de goede kant op met mijn klachten.
 

Ik heb vorige week ijs geprobeerd en ik kreeg geen opgeblazen buik.

Sowieso zijn mijn darmen en maag rustiger dan voorheen. Ik ben erg tevreden. 

Mevr. L. - PDS
De pijn rechts onder in de buik is er niet meer, de spanning op de darmen is weg.  De ontlasting verloopt beter, dagelijks, neigt nu meer naar te vast. Zo zijn ook mijn klachten van misselijk gevoel, slap, duizelig, moe weg.

Afgelopen maanden met de dood van mijn geliefde hond en het wegvallen van alle activiteiten door Covid-19 waren niet makkelijk. En de angst voor besmetting (ik heb longproblemen). Alhoewel ik geen angstig persoon ben, speelde dit nu wel een rol. Nu merk ik dat ik weer rust heb. 

Inmiddels is er weer een hond in huis en de vooruitzichten voor het najaar met aanvang van alle activiteiten zien er goed uit. 

Mevr. R. - diarree

Ook heel fijn, dat ik zondag naar de verjaardag  van mijn zwager kon, 1 uur onderweg en dan ook nog met een rode broek aan i.p.v. een zwarte, zoals het laatste jaar en maandag naar de verjaardag van mijn dochter, gezellig samen naar Loods 5, zonder dat ik me veel zorgen hoefde te maken.

 

Mevr. L. - PDS

Ik heb de therapie als fijn ervaren, geleerd om mijn darmklachten niet meer mijn dag te laten verpesten. Ik ben nog steeds lerende in dit proces maar ik heb er veel aan gehad. Daarnaast heeft het me ook goed gedaan om wat meer oog voor het positieve te krijgen ipv het negatieve. Ik vond vooral de ontspanning oefeningen fijn om tot rust te komen en meer positiviteit te beleven. Elja vind ik een hele fijne vrouw. Ze is begripvol en heeft veel kennis om goede tips te geven.

Dhr. K. - PDS
Hallo Elja, het gaat al een aantal dagen beter met me. Minder pijn in onderbuik, zowel wat frequentie als ernst betreft. Af en toe nog wel pijnklachten, maar werkelijk beduidend minder. Ik maak me er ook minder druk en bezorgd om. ook het slapen gaat nu beter, tevens minder piekeren als ik (toch) wakker word. 

(12 dagen bezig met het programma)

Ik heb nauwelijks nog pijnklachten in mijn (diepe) onderbuik. Deze zijn dus nagenoeg verdwenen. Bovendien slaap ik weer stukken beter en is vooral ook mijn piekergedrag beduidend verminderd. Ja, het één heeft invloed op het ander.

(21 dagen bezig met het programma)

Mevr. G. - diarree

Hierbij mijn bevindingen omtrent “Je buik de baas”.

Nu na 3 weken heb ik het gevoel dat ik wel wat veranderingen bemerk.

Voor wat betreft mijn ontlasting heb ik het gevoel dat het wat vaster wordt.

Ik vind de sessies erg rustgevend.  Liggend op bed ben ik al verschillende keren in slaap gevallen.

Ben er wel wat rustiger van geworden.

"Buikpijn of een prikkelbare darm?

Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen.

Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan".

Dr. Melanie Meijer, huisarts

Dokter Bloem Leefstijl kliniek Zutphen

Melanie Meijer.jpg

Jongeman J. (14 jaar)

De therapie was prettig, de oefeningen kon J. goed thuis uitvoeren. Elja is zeer betrokken bij de voortgang. De ademhalingsoefeningen en de ontspanningsoefeningen voor thuis waren erg waardevol voor tijdens en tussen de buikpijnen. Elja was heel aardig, rustig, begripvol. Erg betrokken. We voelden ons zeker serieus genomen en we zijn niet aan het lijntje gehouden. Er was sprake van goed overleg en uitleg.

•Toets week op school zonder buikpijn meldt moeder

Mevr. L. - PDS

Dag Elja, even een berichtje van mij. Ik wil je danken voor al je steun en begeleiding. Het gaat echt supergoed met mij, misschien ben ik er ontvankelijk voor, de sessies zijn erg aangenaam en helpen mij enorm. Ik vertel het aan iedereen wat ik gedaan heb want het heeft mij erg goed geholpen. Al 10 tallen jaren lang heb ik buikpijn, en een opgeblazen gevoel en diarree aanvallen en nu is het weg!  Als ik jou en het programma een cijfer moet geven geef ik je een 9! Aan mij heb je een echte ambassadeur ;-)

Mevr. R. - PDS, stress

Ik ben in september bij je geweest voor mijn eerste ervaring met hypnose.

Mijn probleem is/was dat ik tijdens mijn weekenden weg en tijdens vakanties steeds misselijk ben.

Ik zou je nog laten weten hoe het is gegaan.

Om te zien of de behandeling geholpen heeft moest ik een weekend weg plannen. En dat duurde even d.m.v. de corona.

Twee weken geleden ben ik met mijn man naar ... geweest. Een mooi appartement aan zee.

Ik heb de donderdag voor vertrek even wat last van spanning gehad maar eenmaal in bed en mezelf toegesproken te hebben is de angst/spanning afgezakt en heb ik een goede nacht gehad.

Dat hele weekend ben ik ontspannen geweest. Dat was een hele fijne ervaring.

Helaas konden we niet uiteten omdat de horeca dicht zit.

Ik heb door deze ervaring wat meer vertrouwen in de toekomst gekregen. Nu maar hopen dat we snel weer op vakantie kunnen om te ervaren hoe dat nu gaat.

Mevr. M. - PDS en maagklachten

De sessies vind ik erg prettig om te doen. Ik word er ontspannen en rustig van. Ik slaap als een roosje,  één dag laatst last gehad van een pijnlijke buik... maar dat is al veel beter dus dan voorheen. Dus absoluut een rustige en niet pijnlijke maag en darmen. 

Ik zou het zeker iedereen aanraden dit te doen, want het is een wereld van verschil   

 

Dhr. P. - buikpijn

Het gaat inderdaad nog uitstekend en beluister je lessen nog steeds meerdere keren per dag, vooral ademhaling is een van de favorieten. Ook de muziek is prachtig (waar vind ik die?) en neemt me helemaal samen met je stem mee in ontspanning.

Als dit programma achter de rug is wil ik verder met een vorm van hypnose en ontspanning, vooral het in mij opnemen van zachte kracht en stroming doet mij goed.

Dank tot zover,

 

Mevr. T. 80 jaar - PDS
Vanaf mijn 15de heb ik al PDS.
Ik had deze therapie met mijn huisarts besproken en hij was een paar jaar geleden nog ertegen. Nu zei hij, doe het maar en laat mij weten of dit helpt. Want ik had alles al gedaan, medicatie, poeders en pillen het leek alsof hij niet meer wist wat met mij te doen.
Na de eerste week sliep ik al veel beter, mijn pijn die ik elke dag had is bijna weg en mijn opgeblazen gevoel en winderigheid is ook bijna weg. Elja vertelde mij dat de verbeteringen die ik nu doormaak blijvend zijn. Mijn huisarts is (nog steeds) verbaasd. 

Mevr. L. - PDS

Ik ben heel blij dat ik bij je ben geweest, wat nu al goed merkbaar is dat die trilling (nerveuze spanning) in m'n lichaam tijdens gesprekken verdwenen is, dat ik goed oog contact maak. M'n lichaam als een geheel en warm aan voelt. Wat heel fijn is. Mijn buik voelt rustiger, ik heb minder kramp. Dat ik nog wel wat gesnoept heb, maar niet met een dwang matig gevoel, vaak werd ik dan zo gepusht en had een hele nare trilling in m'n lijf, die is nu weg! Na 3e sessie: Ik heb de laatste weken veel afspraken gehad en die zijn allemaal heel goed verlopen. Kan mezelf goed onder hypnose brengen, ben goed aan t oefenen, t lukt me erg snel. M'n darmen daar gaat t ook nog steeds goed mee, ben d'r erg blij mee!

Mw. M. - ernstige obstipatie, PDS 

Goedemorgen Elja, hier even een update. Het is nu een week geleden. Heb na de hypnose dagelijks stoelgang gehad, wat een verademing. Ook het water drinken is beter nu, ik merk nu eerder op dat ik dorst heb. Vanmorgen gaf de weegschaal 1,3 kg. minder aan. Ik zeg succesvolle week gehad! Thanks!

Mw. M. - angststoornis m.b.t. misselijkheid en darmklachten 

Het gaat goed met me, ik ben een stuk minder angstig en misselijk. Ik denk er ook veel minder aan. Ik sta er niet meer mee op. Ik had dit weekend ook veel feestjes en verplichtingen waar ik normaal tegen op zag en nu gewoon met veel zin heen ben geweest. De zelfhypnose vond ik in het begin nog wel lastig, maar na een paar keer doen ging het beter en heb daar ook veel baat bij. Dankjewel voor alles!

Mevr. J. - PDS 

Wat betreft mijn buikklachten en de techniek met m'n handen op mijn buik zie ik resultaat. Ik heb weer meer en andere dingen kunnen eten zonder er veel last van te krijgen....en met het ontgroeningsweekend kon ik patat, chips en frisdrank eten/drinken. Ja ik weet, niet gezond ;-) maar wel fijn om een keer mee te kunnen doen!

Mevr. K. - emetofobie (overgeefangst) slikklachten 

De afgelopen week wou ik je al schrijven maar kwam er steeds niet toe. Na de hypnose voelde ik mij apart op een positieve manier. Ik voelde mij blij, vrij en had zin om wat te doen. Ik had daarna ook de trip naar A. waar ik al voor een test kwam te staan door onderweg ergens wat te eten. De afgelopen maand had ik meer dit soort dingen staan en na een lange tijd, durf niet eens te schatten hoelang, heb ik zelfs weer in de stad wat gegeten. Dat was een hele grote stap voor mij. Ik voelde mij eerst nog wel gespannen maar wanneer ik op het terras zat, ebte het van mij weg. Ik haalde een paar keer diep adem en heb kunnen genieten van het eten (zelfs het bord leeggegeten). Ondertussen ook impulsief geluncht in de stad, uit eten geweest in T. en nacht gelogeerd bij mijn schoonouders. Af en toe merkte ik nog wel dat mijn lichaam en geest niet op een lijn is. De zogenaamde ‘aanvallen’ zijn lang niet meer zo extreem en ik voel mij ook beter als ik ergens ben.

Jongedame B. - emetofobie (fobie voor overgeven)

Het gaat goed met me. Ik ben zaterdag met mijn familie uit eten geweest ;-)

Mevr. N. - diarree, angst

Ik merk verbetering in de levenskwaliteit. Voordat ik het huis verlaat moet ik nog steeds een paar maal naar het toilet. Maar de dagelijkse wandelingen door veld en bos worden niet meer onderbroken door het vluchten achter een boom en dat is een hele opluchting. Het beeld van de treinhendel helpt daarbij. Op de voorgrond staat nog steeds de roller coaster wat betreft de gezondheid van mijn man, het is een wandeling langs een steile afgrond. Hij vecht ervoor en ik vecht mee.

Jongedame M. 8 jaar - broekpoepen, buikpijn

M komt met buikpijn en obstipatie, kan vaak haar ontlasting niet ophouden / aanvoelen en poept dan in haar broek. Daarnaast heeft ze een laag zelfvertrouwen.

• Moeder meldt: ze heeft een vaster patroon met ontlasting, ongelukken minimaal tot niet meer voorkomend. En we merken dat ze een stuk vrolijker is.

Mevr. M. - PDS
Wat een relaxte vorm van therapie is dit, ik was eerst sceptisch en wist niet wat ik kon verwachten. Ik ben nu twee weken bezig en ik kan al naar de wc zonder laxeermiddelen. De sessie "rivier" heeft mij zo goed geholpen, ik ben nu al blij. Ben benieuwd waar ik over 10 weken sta ;-) 

Mevr. E. - PDS
De voornaamste klachten  die ik had waren opgeblazen gevoel/winderigheid en pijn in de buik. Het ontlastingspatroon was erg onregelmatig.  

Het fijne is dat ik altijd toegang heb tot het programma , de ontspanning helpt mij enorm, want ik voel veel stress door de corona. De beelden die je mij laat oproepen passen bij mij. Ze zijn aangenaam en helpen mij direct met mijn klachten. Die zijn (bijna) weg en ik verwacht dat ik na het programma bijna hersteld ben. Wat een levens veranderende therapie is dit voor mij. Dank je wel Elja. 

 

Mevr. S. - PDS

Toen mijn specialist mij hypnotherapie voorstelde, wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik had er wel eens over gehoord maar ik had hele andere ideeën over hypnotherapie. Meer van wat je ziet op TV.  Maar ik vond het een zeer ontspannen manier van therapie met veel informatie en tips. Het was ook prettig dat ik het vanuit huis kon volgen en jullie toch bijhielden hoe het met mij ging. Dat gaf een goed gevoel. Ik kon de oefeningen makkelijk toepassen en het dagelijks luisteren is erg fijn. Het heeft mij in ieder geval enorm op weg geholpen, waarvoor dank!!

 

Mevr. I. - PDS

Je behandeling heeft zeker goed aangeslagen, ben een stuk zekerder en heb het gevoel te kunnen beïnvloeden. Stoelgang ook veel regelmatiger. Kortom, succes! (mevr. heeft ruim 30 jaar PDS klachten) Scorelijst:

 • Obstipatie van 3 naar 1

 • Diarree van 7 naar 1

 • Pijn van 6 naar 1

 • Winderigheid van 9 naar 2

 • Opgeblazen gevoel van 7 naar 1

 • Darmlediging gevoel van 8 naar 2

 • Pijn van 2 dagen in de week naar 0 dagen

 • Tevredenheid over stoelgang van 50% naar 85%

Jongeman S. 16 jaar - buikpijn

Het gaat heel goed met Sem. Hij heeft geen buikklachten meer gehad. Hij zit weer lekker in zijn vel en dat merken we. Hij gaat weer met plezier naar school.

 

Mevr. M. - PDS, Coeliaki

Naast Coeliakie had ik PDS klachten welke mijn leven nogal beheersten. Hiervoor ben ik op aanraden van de huisarts bij Elja in behandeling gegaan. De begeleiding was goed, de uitleg was duidelijk, de oefeningen waren goed te doen en als ik er een probleem mee had, werd dat opgelost.

De oefeningen om te ontspannen en niet behulpzame gedachten los te laten heb ik als het meest waardevol ervaren. Met deze handvatten denk ik genoeg mee te hebben gekregen om zelf verder te kunnen gaan. Mijn darmklachten zijn zo goed als verdwenen, wel zal ik door mijn Coeliakie op mijn eten moeten blijven letten.

Ik heb Elja als prettig ervaren en met kennis van zaken.

Dhr. J. - PDS
Toen mijn huisarts darmgerichte therapie voorstelde vond ik het eerst wel een beetje raar, wist niet zo goed wat ik kon verwachten. 

Maar ik werd wel serieus genomen. Ik vond de therapie goed, fijne gesprekken en oefeningen.

Ik gebruik nu de geluidsopnames en ademhalings- oefeningen nog steeds. Die zijn fijn.​

 

Lisette (11 dagen bezig)

Dag Elja, ik merk iets meer rust in mijn buik. Minder boeren, reflux, opgezette buik en winderigheid. Een fijne ontwikkeling!

Mevr. S. - PDS
Na mijn operatie is het steeds beter gegaan. Inmiddels ben ik al zo goed herstelt dat ik me beter voel dan in jaren het geval is geweest. PDS speelt me al mijn hele leven parten. 
Je programma is erg mooi en goed. Mijn schoondochter overweegt om zich ook aan te melden. Zij heeft collitis ulcerosa. En PDS.

Bedankt voor de ondersteuning en succes met je werk.

Mevr. I. - PDS diarree

Ik moet zeggen dat ik echt veel verschil merk sinds ik gestart ben met de therapie. Ik ga tegenwoordig maar 1 x per dag na het toilet met soms uitzonderingen van 2 of 3 x 9 van de 10 keer is het gewoon mooie vaste ontlasting en als ik moet heb ik ook tijd om het even uit te stellen zonder dat ik moet rennen naar het toilet. Ik moet wel zeggen dat ik het lastig vind om altijd de ademhaling oefeningen tussen door te doen, deze schieten er wel eens bij in. De luister oefeningen doe ik trouw iedere dag, Ik heb zelfs 2 x een date gehad waarbij ik van te voren niet al 100 x op de wc gezeten had. Sommige voedingsproducten merk ik aan me ontlasting, maar dat ik weer gewoon gluten en brood kan eten nu is zo fijn!! Dus eigenlijk gaat het een stuk beter. 

Mevr. I. - PDS
De verbetering bemerk ik met name in een betere energie en eigenlijk geheel pijnvrij. Ook mijn stoelgang is nu veel rustiger.

recensie daniela II.png
pexels-lisa-fotios-851213.jpg
review evelien linked in.png
arine.png

Mevr. A. - PDS

Vandaag ben ik precies 4 weken bezig met de hypnotherapie. Mijn veranderingen:

 1. Wat de meest positieve verandering is, is dat ik me veel rustiger voel. Ik kan snel en gestrest reageren zeker als het druk is en ik merk dat daar een verandering in merkbaar is. Ook ben ik rustiger over de hele dag.

 2. Ik schiet minder snel in emoties, en ze zijn minder “diep”

 3. De buikklachten voel ik minder vaak, ook dat is beter geworden.

 4. Mijn buik is minder opgezet

 5. Mijn ontlasting is wat steviger geworden, toiletbezoek beter beheersbaar

Mevr. L. - PDS
Als ik kijk waar ik vandaan kom mag ik echt blij zijn met de verbeteringen. Ik heb bijna iedere dag vaste ontlasting, over het algemeen 1 x per dag en geen buikpijn en meer rust in mijn buik. Een enkele dag moet ik wat vaker naar de wc en heb ik nog wat krampen. Ik ben echt blij met dat ik meer dingen weer kan eten, maar helaas reageer ik op sommige dingen nog wel. De laatste maand is een rollercoaster geweest met betrekking tot mijn ontwikkeling. Ik heb mezelf leren kennen en ben mezelf hard tegen gekomen. Ik ben me gaan realiseren dat ik een enorme gever ben en als het er op aan komt er eigenlijk niemand is waarvan ik dat terug krijg. Hiermee ben ik dan ook aan het stoeien. Mogelijke dat deze struggel er voor zorgt dat ik nog niet ben waar ik wil zijn. Ik ben nu echt bezig mijzelf op nummer 1 te zetten in plaats van altijd klaar te staan en te geven aan anderen.

recensie Astrid.png

Dhr. M. - PDS
Beste Elja, de veranderingen die ik merk zijn:

- Ik slaap dieper en wordt minder vaak in de nacht wakker.

- Ontlasting wordt wat normaler, dus minder dun dan eerder.

- Daarnaast vind ik de luister sessies gewoon fijn om te doen en geeft het me wat meer rust

We zullen het de komende weken zien hoe het verder gaat.

Mevr. R. - PDS (halverwege programma) 
Het gaat redelijk goed met mij. Ik heb gemerkt nu ik iedere dag met de hypnotherapie bezig ben, meer controle krijg over mijn klachten. Met de kerstdagen is het met eten goed gegaan.

Ik kon alles eten en drinken zonder last te krijgen. Gisteren na de lunch een kop koffie gedronken, dat viel verkeerd, gelukkig zakte het na 10 minuten af.

Waar ik me nu wel meer bewust van ben, is dat mijn lichaam niet ontspannen is, onbewust span ik de spieren verkeerd aan.

Mevr. D. - colitis (4 weken bezig met programma)

Ik lijk iets minder pijn  te hebben.

bloed en slijm is zeker minder. Slijm nog wel  maar bloed bijna niet meer en dat is in de afgelopen 2 jaar nog niet echt gebeurd. Dus ik heb goede hoop 😜😀

Mevr. R. - maagklachten (3 weken bezig met programma)

Ik heb nog best wel vaak last van mijn maag, maar sinds gisteravond merkte ik voor het eerst dat de hypnose hielp.

Ik had gisteravond ook weer last van mijn buik, door afleiding en ademhaling voelde ik het langzaam weggaan.

Ik doe iedere dag een hypno sessie en ik doe ook iedere dag de “maagklachten verminderen” hypno.

Ik ben pas 3 weken bezig, maar ik krijg toch de indruk dat het mij goed doet.

Mevr. M. - PDS angst

Waar ik vooral heel blij mee ben en als zeker positief ervaar is dat ik onderweg de zorgen nu niet heb of het goed gaat. (veel onderweg met auto voor werk - red.)  Het is nu meerdere keren goed gegaan en als ik wat klachten merk ga ik even terug naar de ademhaling en dan merk ik dat het weer afzakt meestal. Nu verder ervaren en uitbouwen met straks meer uitstapjes als het weer kan.

Dhr. W. - PDS

 • Meer rust in mijn buik, overigens had ik niet heel veel last van buikpijn, mijn buik voelt nu erg ontspannen.

 • Mijn ontlasting begint langzaam meer solide te worden. Wel merkte ik tijdens corona en bijvoorbeeld de zorgen omtrent de oorlog in Oekraine wel weer invloed hadden op mijn klachten.

 • Ik merk dat wanneer mijn ontlasting weer een keer wat minder goed is, dit ook beter los kan laten en hier niet over ga piekeren.

 • Nu merk ik vooral dat ik over het algemeen zelf meer ontspannen ben ik misschien ook wel wat bewuster en zelfverzekerder. 

Mevr. C. - PDS
Al jaren heb ik last van mijn buik. Zelfs zo dat iedereen om mij heen er ondertussen rekening mee ging houden. Ik had al wel eens gelezen over hypnotherapie maar vond dat ook wel eng. Toch maar eens de proefweek aangevraagd en die ene week gaf al een beetje rust. Dus gekozen voor het hele programma. Ik denk dat ik tot en met week 9 nog een aantal klachten had maar daarna ging het een heel stuk beter. Nu denk ik ook niet meer de hele tijd aan mijn buik. Ik ga gewoon ergens heen en dat gaat goed. Vooral de STOP techniek gebruik ik veel. En dat helpt mij echt. Voor de zekerheid heb ik wel de gereedschapskist gekozen nog. Als extra steuntje voor een eventuele slechte dag.

Mevr. S. - PDS en maagklachten (3 weken bezig)

Dag Elja, In de eerste week verdween de maagpijn. De obstipatie leek eerst toe te nemen, wel minder lucht. Maar nu na drie weken merk ik dat mijn ontlastingspatroon aan het veranderen is, de echte obstipatie wordt minder. Ik moet soms wat vaker.  Het voelt allemaal wel wat anders. Sinds een dag of vier voel ik energietoename. 

Het lijkt ook dat ik iets beter slaap.  Kortom, mooie stappen. 

Mevr. M. - PDS diarree (3 weken bezig)

Het gaat heel goed, mijn buik is rustiger en ikzelf ook. De ontlasting komt heel makkelijk nu (thuis had ik meer last van obstipatie) en ik heb ook vaker het gevoel dat ik echt leeg ben.

Een dipje vorige week met krampen en diarree, nu ben in er achter dat dat door een ander merk beleg kwam. 

Normaal neem ik geen imodium als ik niet weg hoef maar ik voelde me zo slap meteen dat ik wel moest. Normaal moet ik dan een aantal dagen macrogol nemen voor het weer op gang komt maar nu was dat maar 1 dag, de boel is sneller weer in evenwicht dus. Over 2 weken heb ik een afspraak buitenshuis en dat ga ik proberen zonder van tevoren imodium te nemen.

Mevr. N. - 2 weken bezig

De grootste verandering die ik merk is dat mijn stoelgang nu veel vaker zonder problemen gaat. Ik hoef bijna geen toiletpapier te gebruiken zeg maar ;-) 

Ook ben ik weer bewuster bezig met mijn ademhaling. Fijn even contact te hebben gehad!

Mevr. M. - 6 weken bezig

Ja het gaat goed, de klachten zijn wel een stuk minder (opgeblazen gevoel). Na een jaar lang speuren van dokter naar diëtiste, osteopaat en bloedonderzoeken, had ik niet verwacht dat mijn klachten vooral komen door de drukte in mijn hoofd en dat deze ontspanning zo goed zou werken. Ik ben er ook erg blij mee en werk aan het verminderen van alles dat mij veel stress geeft. Ik doe nog dagelijks 2 sessies, dat vind ik heel fijn.

Mevr. S. - PDS en maagklachten (3 weken bezig)

Dag Elja, In de eerste week verdween de maagpijn. De obstipatie leek eerst toe te nemen, wel minder lucht. Maar nu na drie weken merk ik dat mijn ontlastingspatroon aan het veranderen is, de echte obstipatie wordt minder. Ik moet soms wat vaker. Het voelt allemaal wel wat anders. Sinds een dag of vier voel ik energietoename. 

Het lijkt ook dat ik iets beter slaap.  Kortom, mooie stappen. 

mevr. C. -  4 weken bezig

Ik merk dat er meer rust in mijn lichaam komt. Het eten gaat al beter, en durf ook al weer meer te eten. Soms komt er nog wel een reactie, maar dat is niet meer zo intens geweest als vóór de hypnotherapie. 

Ik merk dat ik positiever in mijn vel kom en weer toekomst gericht kan kijken. Ook fysiek maak ik stapjes. Nu 5 dagen achter elkaar sportieve ondernemingen kunnen doen, wat me heel blij maakt. Zelfs weer op mijn racefiets buiten gefietst, wat meer dan een half jaar geleden was. Een echte overwinning!!

 Ik merk dat mijn lijf rustiger wordt, en alles stapje voor stapje weer wat normaler gaat. Eten zonder er al te veel over na te denken bv. Dat voelt heel fijn. En ik merk dat ik vooruit ga. Dat is voor het eerst na de operatie in een behandeling dat ik dat merk. Ik kijk uit naar de komende 2 maanden van deze behandeling en hoop nog mooie stappen te kunnen maken.  Hartelijk dank voor deze therapie. Het doet me echt goed!!

Mevr. A. - PDS

Mijn stoelgang is veel rustiger, vroeger moest ik vaak 3 of 4 keer op een dag. Diarree heb ik eigenlijk niet meer. Vaak had ik het gevoel dat mijn darmen niet leeg waren en dan durfde ik ook niet zo goed het huis uit. Dit is helemaal verdwenen. 
Het programma zit heel knap in elkaar. Wat fijn is is de afwisseling van de thema's die jullie behandelen. Sommige dingen wist ik al, maar ook veel was nieuw.